Vad din ce in ce mai multi "gameri" care se dau mari "destepti" si mari "priceputi" dar din pacate majoritatea din ei au o problema cu fps drop-ul.
Ce sa zic?!...Degeaba aveti "rachete" de pc-uri daca nu aveti creier.
Astazi am sa va spun cateva cauze care duc la o sacadare pt o secunda sau mai multe,fenomen numit si fps drop.

1) Cea mai intalnita problema este cea a proceselor din task manager.... Multe procese rulate de utilizator pentru nimic.(Ex: Softuri de care nu ai nevoie cand te joci,Softuri de OC,De temp,De "tuning",etc)! Solutie -> Lasa doar strictul necesar,si cand zic asta..spun doar drivere.

2) Windows Update,Windows Search si Optimize Drives(scheduled optimization) care sunt pornite. Solutie -> Recomand sa le dai disable din services.

3) Nu scapam nici de virusi. Solutie -> Recomand o scanare completa cu Malwarebytes si G-DATA. Degeaba abia ai formatat,daca partitia de unde instalezi jocuri sau softuri e virusata...la accesarea ei te vei virusa iarasi.

4) Antivirus-ul care mananca foarte multe resurse sau selecteaza un power plan limitat/gresit. Solutie -> Sterge pentru 1-2 zile antivirus-ul.

5) Drivere vechi. Solutie -> Recomand ultimele drivere si ultimele bios-uri pentru placa de baza si placa video.

6) Overclocking facut dupa ureche. Solutie -> Lasa totul stock,chiar underclock la cpu si gpu pentru o perioada. Iar ram-ul pe DEFAULT.

7) Temperatura excesiva la una din piese si apare fenomenul numit thermal throttling care iti taie frecventele. Solutie -> Curatarea pc-ului de praf. Inclusiv schimbarea pastei de pe placa de baza.

8) Ram sau Procesor utilizate peste 95% mereu sau vramul(memoria placii video) ocupata pana la maxim. Solutie -> Chiar daca ai super piese,asta nu inseamna ca le poti folosi la capacitate maxima,mai taie din detalii pentru o perioada.

9) Verifica hardul sau ssd-ul. Solutie -> Verifica Hard-ul cu hdtune iar ssd-ul cu ssdlife

10) Dezactiveaza din bios "turbo" de la procesor si/sau speed stepping

11) Daca ai placa video nvidia,intra in nvidia control panel si seteaza la power management "i prefer maximum performance". Poti incarca si un driver mai vechi, in ultima perioada nvidia e la pamant cu driverele noi. De accea daca intentionezi sa iei o placa video, iti recomand sa astepti urmatoarea generatie,generatia actuala este deja veche(peste 1 an jumate).

12) Daca ai mai multe placute de ram,scoate pe rand cate una si verifica daca mai ai fps drop. Nu uita sa le testezi si cu memtest86 pana la capat.

13Daca jocul functioneaza perfect in single player dar in multiplayer ai fps drop-uri,foarte probabil sa fie si din cauza retelei de net. Fie de la providerul tau de net,de la routerul tau,fie serverele jocului. Solutie -> Incerca sa joci pe "direct" fara router/modem si cu firewall-ul off.

14) Daca te-ai chinuit sa faci wire management,ei bine afla acum ca acest wire are si dezavantaje... Poti din greseala sa rupi mufele sata sau cele de alimentare. Solutie-> Schimba TOATE cabluriile sata si verifica toate cablurile de alimentare.

15) Cablul de monitor vga/dvi/hdmi care nu reuseste sa tina pasul cu fps-ul (valabil doar daca ai fps drop in toate jocurile). Solutie -> Schimba cablul monitorului.

16) Daca nici dupa cele de mai sus pc-ul tau nu isi revine...Cel mai probabil e SURSA! Degeaba e o sursa super scumpa si puternica daca nu ofera niste voltaje stabile. Ca si o masina...cand nu mai ai combustibil incepe sa sara,sa tremure etc...la fel si un pc,incepe cu fps dropuri,freezeuri sau restartari. Solutie -> Imprumuta o sursa minim 550w certifiata si verifica iara fps-ul.

Te rog sa citesti si cum iti poti optimiza sistemul de operare

Nu uita: SasNet va fi mereu taticul vostru in acest domeniu. 😍