OptimizareOptimizare Windows
Vad multi copii/baieti pe net care dau sfaturi legate de sistemele de operare sau pur si simplu pt niste erori sau programe.Pacat ca majoritatea (99%) nu sunt in stare sa isi optimizeze propriul pc/laptop si ei mai dau sfaturi la altii.Sfatul meu pentru voi este sa stati in banca voastra muti,daca nu stiti despre ce este vorba sau nu sunteti in domeniu! Mai jos am sa va scriu un scurt rezumat despre instalarea sistemului de operare,programelor si intretinerea/optimizarea lor ca in prima zi! ORICINE STIE SA INSTALEZE UN SISTEM DE OPERARE(aproape oricine) dar NU oricine stie sa il faca ca la carte+optimizare!
Care e diferenta dintre un windows original si unul pirat?
Un Windows original beneficiaza de Update-uri oficiale periodice si este activat legal. Un Windows piratat neatins este fix la fel ca un windows original dar nu beneficiaza de update-uri si trebuie activat piratat(2 fisiere modificate prin activator) in rest are fix aceleasi fisiere.
Instalare sistem de operare si programe necesare: 
1) Pentru reinstalarea sistemului de operare va recomand Windows-urile de Aici! Fie instalati imgburn si da-ti pe imagine open with imgburn si le ardeti pe dvd fie il puneti pe stick(4gb) cu programul Rufus! [va recomand sa faceti cel putin 2 partitii,prima partitie pentru sistemul de operare si instalari(programe/jocuri) iar a2a paritie pentru muzica,filme,poze,kituri instalari,etc ca sa nu va pierdeti nimic data viitoare la formatare,cand formatati doar prima paritie]

2) Urmatoarea etapa este sa instalati programele necesare pt uz zilnic (INCLUSIV ANTIVIRUS-UL DIN PACHET PRIMA DATA!)
De ce zic prima data ? pai simplu! Daca reinstalati un sistem de operare, apoi intrati in celalalte partitii care pot fi virusate,automat iara va virusati si nu ati facut nimic!

3) Dupa instalarea programelor este necesar sa instalati drivere-le(sunet,video,retea,etc) pe care le descarcati de Aici si nu mai trebuie sa le cautati pe net. Daca esti utilizator avansat iti recomand sa le iei de pe site-ul producatorului.

4) Daca mai folositi si alte programe particulare puteti sa le instalati insa nu abuzati, nu instalati orice procarie,instalati strict ce aveti nevoie!!! 

5) Instalati doar jocurile pe care le jucati cel mai mult,nu instalati jocuri care nu le deschideti cu saptamaniile!
Optimizarea sistemului de operare si a programelor: 
1) Mergeti in control penel,sectiunea security si dezactivati Firewall-ul,Windows Update,Windows Defender, User Account Control (UAC) si la Power options selectati High Performance(change plan settings-sleep-NEVER | Change advanced power settings-Hard Disk-Turn off hard disk-scrieti in casuta NEVER apoi ok!

2) Click dreapta pe My Computer-Poperties-Advanced System-Advanced Tab-Performance -Settings-Advanced-Change-Custom Size-Initial 4000-Maximum 8000-Set-OK

3) Click dreapta pe My Computer-Poperties-Advanced System-Advanced Tab-Performance -Settings-Visual Effects-Adjuts for best perfromance.

4) Intram in My Computer,click dreapta pe partitia cu sistemul de operare-Poperties-Dezselectam - Compress si Allow Files.

5) Click Dreapta My Computer - Poperties- Click pe Advanced System Settings-System Protection-Selectati partitia C-click pe Configure | *Selectati Turn off system protection-Apasati Delete - apoi OK

6) Dupa ce ati terminat de instalat absolut tot(programe,jocuri,etc) este bine sa mai mergeti odata in control penel la sectiunea Uninstall program si vedeti ce a scapat instalat aiurea (toolbar-uri,pluginuri,etc) si le stergeti.

7) Mergem in start si deschidem o fereastra RUN scriem services.msc apasam enter si cautam: Windows Serach,Windows Update, ICS,Net.Tcp,Routing and Remote Acces,Win Defender,Win Firewall,SuperFetch,BranchCache,Prefetch si Windows Events)

8) Mergem in start si deschidem o fereastra RUN scriem msconfig apasam enter si mergem sus la tab-ul Services si Startup,Dezactivam DOAR PROGRAMELE(bifam Hide all microsoft services) care le-am instalat noi nu cele din windows! Exemplu: Skypeupdater,Adobeupdater,Messenger si altele NU (CELE DIN WINDOWS)! Apasam ok si restartam!

9) Dezactivarea DEP: Start-Run-CMD(cu run as adminsitrator)- bcdedit.exe /set {current} nx AlwaysOff

10) Mergem langa ceas apasam pe sageata si dam la customize apoi jos la turn system icons on/off si dezactivam action center, si/sau volumu/network daca nu este laptop!

11) Odata pe luna va recomand sa da-ti o scanare completa cu antivirusul pe toate partitiile si o scanare cu programul Ccleaner pentru o mai buna optimizare,sa nu uitam insa nici de o Defragmentare a hardului principal cu sistemul de operare pe care o faceti foarte simplu: My Computer-Local Disk C-Poperties-Tools-Defragment Now si Check Now!

12) Verificati periodic(odata la 30zile) folderele AppData-Local , AppData-Roaming , C:\ProgramData si c:\windows\installer

13) Toate programele instalate trebuie sa aibe optiunea "update" dezactivata sau oprita(off)!

14) Dupa ce ati terminat totul este bine sa verificati in lista de Service-uri ce nu folositi(ex: adobe SwitchBoard,etc atentie nu cele din windows) - Mergeti in Start-Run-CMD si le stergeti urmand comenziile: 1)Scrieti "sc delete numeservice" unde numeservice il gasiti la: Start-Run-services.msc-dublu click pe service-ul care vreti sa stergeti si copiati ce scrie la service name.
Exemplu de comanda corecta de stergere,deschizi CMD si scri: sc delete SwitchBoard apoi enter.

15) Curatarea manuala a registryilor
Start-> Run -> regedit
Navigati la HKEY_LOCAL_MACHINE/Software
Se vor afisa registrii din softurile instalate de tine.
Aici poti curata registry ramasi de la un soft sau joc instalat iar apoi sters.
Click dreapta pe el apoi Delete
La fel procedati si in tabul HKEY_CURRENT_USER/Software
Restart

Tutorial facut de sasnet.eu @ 2012

Optimizare SSD Aici
Optimizare Android
1) Pentru o optimizare cat mai buna va recomand sa va salvati tot din telefon, inclusiv agenda,poze,muzica etc ca sa putem da un hard reset.
*Hard Reset(resetari din fabrica) se poate face astfel: Meniu-Setari-Copie de rezerva si resetare-Resetarea configurarii din fabrica.
*Atentie trebuie sa aveti bateria cel putin 30% incarcata,ca sa se poata reseta si auto aprinda.

2)Dupa ce ati facut pasul de mai sus cu succes,acum trebuie sa dezactivam aplicatiile nefolositoare care vin cu telefonul.
*Intrati in Meniu-Setari-Aplicatii-Tabul Toate(ALL).
*Aici aveti intreaga lista cu programe,dezactivati strict ce nu va trebuie sau nu stiti ce face.
*Recomandat sa le dezactivati sunt urmatoarele: Actualitati,Browser,Carti Google,Cautare Google,Email,Earth,Etichete,Google hindi,Google+,Hangouts,Harti,Inregistrare sunet,Kepp,Locatie de retea,MusicFX,Muzica Google,Reviste google,Servicii Exhange,Street View,Studio Film,Stiri si Meteo,TalkBack,si multe altele care nu va trebuiesc si care vin bagate pe gat vezi Sasmung WathcOn.
*Dupa ce ati dezactivat tot ce nu va trebuie cu un click pe ele apoi pe butonul Dezactivati, trebuie un restart la telefon care il faceti normal.

Daca aveti un device cu ROOT descarcati Root App Delete,instalati in telefon si da-ti permisiunea pt Root. Intrati in aplicatie si stergeti doar programele preinstalate NU cele de system. Dupa ce ati sters ce nu aveti nevoie, resetati telefonul.

3)Acum puteti sa va logati la magazin play(google play) si instalati ce doriti dvs pe telefon,ceea ce folositi, atentie nu mai mult de 15-20 programe si nu mai mult de 15-20 jocuri, asa recomand eu pt a nu pierde din viteza,bineinteles puteti si mai multe pe propriul risc.
*Programele ce va recomand eu care sunt cele mai uzuale le gasiti Aici daca va este greu sa cautati pe google play.
*Probabil nu ati inteles cand am zis sa dezactivam google maps,google muzica si browser, ei bine am decis sa le dezactivam deoarece mai sus in lista de programe data,aveti programe de genul asta mult mai bune,deasta am zis ca sa le dezactivati.

4)Dupa instalarea tuturor programelor si a jocurilor,resetam telefonul iarasi si incepem procesul de configurare.
*Pentru cei care NU au root va recomand urmatoarul program: Memory Booster (click pt a descarca),este unul dintre cele mai bune pentru telefoanele NON-ROOT deoarece este un 3 in 1, Adica nu are doar functie de optimizare ram, mai are si un task kiiler si un clear cache, astfel nu mai trebuie sa instalati un task manager sau un clean master.Aveti posibilitate de configurare automata a memoriei,prceselor sau curatare cache in functie de timp, recomandat este 15-30 minute dar nu mai mult.
*Cum se foloseste? Simplu, se intra in aplicatia Memory Booster-sus la Settings-Bifati enable system startup boost-La white list bagati de programe nu vreti sa fie inchise(exemplu: whatsapp,facebook,viber,etc)-Deschideti boost level manager si puneti 3-bifati collect system garbage-bifati clean cache while boosting-bifati enable auto boost-deschideti auto boost interval si setati dupa preferinta minim 10 minute dar nu mai mult de 30 minute-Deschideti auto boost threshold si selectati 35%.
Cam astea sunt setarile necesare.Puteti face si manual defiecare data ram boost apasand pe butonul de jos Quick Boost.

*Pentru cei care au ROOT va recomand urmatoarele programe: Task Manager de la Omich si Clean Master.De ce va recomand 2 programe ? Simplu,Acel task manager are functie doar de curatarea ramului si oprire aplicatii(force stop) care este unul din putinele programe cu aceasta functie,dar nu are clean cache,de accea folosim cleanmaster odata la 2-3 saptamani dam o scanare in functie de cat de utilizat este telefonul.
*Cum se foloseste? Simplu! Se intra in task manager -Mergeti la settings-Bifati Free Memory-Bifati Process Memory-Bifat show exceptions-Bifat Use root acces-Bifati stop services-Bifati force stop-bifati stop on clearing. Apoi mergeti inapoi si apasati pe Clear Memory cam asta este tot, acest pas faceti ori de cate ori simtiti telefonul incarcat sau nu il mai folositi si il bagati pe ecran stins. Clean Masterul se foloseste foarte simtplu este de ajuns o scanare automata,si selectati sa stearga doar cache nu si fiserele mari.

5) Majoritatea telefoanelor/tabletelor no name android au 2 memorii interne de stocare
*Cei care au telefoane sau tablete no name,au problema cu memoria insuficienta cand instaleaza o aplicatie desi au cativa gb liberi.
*Aceasta problema se datoreaza deoarece unii producatori mai putini faimosi apeleaza la 2 memorii una de 16gb care in teorie este de 12-13gb iar una de 1 gb pentru sistemul de operare.
*Cea de 1 gb se umple foarte repede,deoarece majoritatea aplicatiilor instalate de pe magazin play intra in acea memorie mica, si daca se umple fie apare pe ecran mesajul cu memorie plina ori se misca oribil telefonul/tableta.
*Pentru aceasta problema aveti nevoie de programul Link2SD ,se foloseste relativ simplu,dupa instalarea lui,se intra in el si se muta programele/jocurile care merg mutate(cele care au un lacat nu merg).
*Selectati aplicatiile fara lacat si apasati mutare pe Sd,asteptati sa fie mutat,asa faceti cu toate aplicatiile ce nu au un lacat,mai jos veti vedea memoria libera,cu cat mai mutla cu atat mai bine.

6) Va recomand in orice situatie sa aveti cel putin 1GB liber in memoria telefonului,aceasta ajuta ca sistemul de operare android si telefonul sa se miste bine.

7)Si folosirea unui antivirus bun este foarte importanta,deoarece sunt foarte multi virusi pe Android si odata luat acel virus telefonul se misca foarte greu sa incep procesele sa se opreasca din senin gen: "Aplicatia nu raspunde" / "Din pacate s-a oprit" sau "Android nu raspunde". In aria de antivirus va recomand BitDefender daca aveti internet sau Avira

8) Odata pe luna va recomand sa instalati aplicatia LagFix (fstrim) acest soft este dedicat tuturor telefoanelor sau tabletelor cu android mai vechi de 4.4! Ce face acest soft? Va dau un exemplu simplu sa inteleaga oricine-Faci o poza si nu iti place, automat o stergi, sistemul de operare anunta memoria flash ca poza a fost stearsa,insa nu anunta sa faca curat in memorie adica fostul spatiu ocupat de poza nu mai revine in rubrica free memory ci ramane la used memory. In acest caz se creaza o debandata in memoria interna flash al device-ului si se va misca greu.

9) Daca telefonul/tableta dvs merge greu va recomandam sa schimbati aplicatiile default de Launcher va recomand (CM Launcher),SMS va recomand (Chomp SMS),Tastatura va recomand (SwiftKey Keyboard),Muzica va recomand (AIMP) , Player Video va recomand (MX Player Pro)

10) Si nu uitati!!! NU instalati tot felul de aplicatii suspecte/anonime sau cele care promit marea cu sarea sau jocuri nelansate,deoarece sunt false inclusiv telefonul/tableta ta au ajuns vulnerabile si esti deschis la tot felul de atacuri.Cu cat telefonul tau are mai putine aplicatii aprinse cu atat se va misca mai bine!!!

11) Mergem in Meniu-Setari-Despre Telefon-Numar Build(atentie nu versiunea de android ci versiunea buildului,de regula este ultima si se gaseste cu numele Build,Nucleu,Compilare)
Apasati lung de 7 ori pe ecran pana apare "ati devenit dezolvator". Mergeti inapoi in meniul setari clasic si ar trebui sa apara "optiuni dezvoltator" intrati in el si dezactivati tot ce tine de "scara animatii" probabil le aveti acum la 1x sau 2x trebuie puse pe dezactivat.
Ce este defapt asta ? Ca si cum ai reduce resursele unui pc cu windows prin eliminarea aero si alte efecte vizuale.

Tutorial facut de www.sasnet.eu @ 2014

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright @ 2018 SasNet Romania - Invatam Impreuna. Designed By SasNet Ro
 photo sasnet-nu-copia-ca-te-dau-in-judecata-si-vei-lucra-toata-viata-pentru-mine_zps2tdgcqhs.png