Astazi vom vorbi putin despre HPET, ce este el, cum afecteaza performanta si gameplay-ul in gaming.
Sunt sigur ca multi dintre voi nici nu ati auzit de HPET pana acum deoarece nu prea se pune acent prea mare pe asa ceva.

Scurt istoric despre HPET:
HPET = High Precision Event Timer
Multi gameri au raportat probleme pe forumuri cu bug-ul HPET ce cauzeaza performanta scazuta in anumite aplicatii de randare sau in jocuri.
Motivul este destul de simplu. In trecut, cand procesoarele aveau o frecventa (clock speed) mai mica si jocurile nu stiau sa foloseasca multithreading-ul intr-un mod eificent, utilizarea HPET pentru a prelua controlul "incremental timestamp" a eliminat o putere de calcul mare a procesoarelor si a afectat semnificativ performanta in aplicatii si jocuri.

Cum afecteaza perfromanta in gameplay?
Problema a aparut din cauza interpretarii cu temporizator foarte lenta a HPET pe platformele performante de astazi. Impactul HPET lent depinde de utilizarea reala a functiilor de cronometru din engine-ul jocului si de hardware-ul utilizat.
Poti observa problema HPET care provoaca stutter-ing in joc daca rulezi un joc care nu are cerinte mari pe un GPU puternic.
Dezactivarea HPET elimina micro-stuttering-ul si screen tearing-ul care pot aparea in timpul jocului. Permite intrarea si iesirea nerestrictionata. Acest lucru are ca rezultat o conexiune foarte bruta si extrem de receptiva intre tine si PC.

Cum poti imbunatatii performanta in gaming (FPS)?
Daca te confrunti cu un FPS instabil sau cu FPS drop la un joc care ar trebui sa il rulezi fara probleme poti incerca sa dezactivezi HPET pentru a creste performanta sistemului in multithreading.
HPET înseamna High Precision Event Timer (fost Multimedia Timer) si a fost folosit în computere de mult timp. Este folosit pentru a produce intreruperi periodice, care pot fi folosite pentru a sincroniza fluxurile multimedia, la randul lor, oferind o redare mai fluida. De asemenea, reduce necesitatea altor calcule de marcaj temporal.

Cum se dezactiveaza HPET?
Pentru a dezactiva HPET trebuie sa faci urmatorii pasi:

1) Mergi in Device Manager
2) Localizeaza System devices
3) Click dreapta pe High precision event timer
4) Selecteaza Disable
Restart.