Licenţa OEM (Original Equipment Manufacturer)

Licenţele Microsoft OEM sunt asociate în general cu software-ul preinstalat pe echipamente noi (sisteme desktop şi laptopuri), fabricate de producători cu care Microsoft are parteneriat (ex: Dell, HP, Sony, Acer, Asus). În anumite cazuri, pot fi şi pe sisteme asamblate de retaileri, dar acest lucru se face de obicei la cererea clienţilor.

Licenţele OEM pot fi şi achiziţionate de utilizatori individuali.

Avantajul unei licenţe OEM este în primul rând preţul mic, motiv pentru care cei mai mulţi utilizatori sunt tentaţi să achiziţioneze o astfel de licenţă. Trebuie avut însă în vedere că licenţa OEM presupune anumite limitări la nivel de modificări hardware.

Licenţa OEM poate fi instalată pe un singur calculator, iar acel calculator nu trebuie să sufere modificări hardware majore. Spre exemplu, dacă înlocuieşti placa de bază, licenţa nu mai este valabilă. Poţi contacta un centru Microsoft pentru a reactiva licenţa, dar ţi se cer numeroase explicaţii şi dovezi prin care să demonstrezi că placa s-a defectat şi nu mai poate fi reparată.

rocesorul poate fi schimbat, dar trebuie să apelezi din nou la centrul Microsoft pentru reactivarea licenţei. Această manevră nu se poate face ori de câte ori ai chef de un upgrade, teoretic după trei upgrade-uri Microsoft va refuza reactivarea licenţei.

Componentele cu importanţă mai mică (memoria RAM, HDD-ul, unitatea optică) pot fi înlocuite ori de câte ori vrei, fără să ţi se deactiveze licenţa.

Nu în ultimul rând, în cazul Windows-ului, când alegi o licenţă OEM trebuie să te gândeşti bine dacă vrei să ruleze pe 32 de biţi sau pe 64 de biţi. Pachetul nu include ambele versiuni.

În concluzie, licenţa OEM este potrivită pentru laptopuri (acolo unde rareori faci un upgrade) sau pentru sisteme desktop destinate mediului Office. Gamerii şi pasionaţii de overclocking care au tendinţa să facă upgrade-uri foarte des ar trebui să se orienteze către ceea ce urmează, şi anume licenţa completă - Retail.