In cursul anilor ’90 extinderea in ceea ce priveste hardware-ul calculatorului era valabila numai pentru desktopu-uri. Cei care aveau laptop-uri nu aveau acces la aceste optiuni. Asta pana la aparitia cardului PCMCIA.

Definitie

PCMCIA inseamna Personal Computer Memory Card International Association. Aceasta asociatie guverneaza totul in materie de carduri pentru PC.

Istorie

Primul card PCMCIA a fost creat in 1991.

Folosinta

PCMCIA reprezinta formatul cardurilor pentru extinderea capabilitatilor laptop-urilor. Hardware precum placi de retea, memorie de stocare si memorie RAM, toate sunt disponibile in format PCMCIA.

Marime

Cardurile PCMCIA au marimea unei carti de credit. Cardurile standard au o lungime de 54.0 si o latime de 5.6 mm. Ele contin doua randuri a cate 68 de pini.

Variatii

Cardurile PCMCIA originale au dus la dezvoltarea Express Card-urilor, CompactFlash si a cardurilor Smart Media. Toate acestea ofera anumite optiuni in plus, alaturi de un format mult mai mic.

Spre viitor

Necesitatea de a avea un card PCMCIA a fost eradicata odata cu aparitia USB-ului si a FireWire-ului. Cu toate acestea inca mai exista utilizatori de ExpressCard-uri.