Un plugin ActiveX este una dintre cele mai utilizate componente software. El permite programelor Microsoft, de exemplu, sa fie incluse in alte aplicatii web. De fapt ce face acest plugin este ca permite includerea unor programe in interiorul altor programe.
Istorie
Pluginurile ActiveX sunt parte a unor componente de control, pluginuri ce au fost create de Microsoft in 1996. Cand au fost introduse prima oara, ele erau folosite in cadrul sistemului de operare Windows si nu erau valabile pentru alte sisteme precum Mac sau Linux.
Functii
Rolul acestor pluginuri era de a permite includerea unor programe in alte programe sau pur si simplu legarea acestora prin „linkuri”. Erau folosite pentru multitasking online sau offline. Aplicatiile de pe internet care foloseau ActiveX au putut include Windows Media PLayer, Microsoft Visual Studio, Internet Explorer etc.
Compatibilitate
Au fost create pagini care aveau ca cerinte existenta unui plugin instalat. In cazul in care browser-ul descoperea o astfel de pagina, el instala automat aceste ActiveX-ul pentru ca pagina sa poata fi deschisa. De asemenea aceste pluginuri pot fi securizate si nu reprezinta o amenintare pentru calculator daca sunt facute de surse „prietenoase”  , altfel un plugin ActivX iti poate devora computerul, descarca virusi etc.
Imbunatatiri
Pentru ca erau foarte des folosite pe paginile web, ele puteau fi exploatate de programe rau intentionate. Astfel eventualii virusi sau programe se puteau infiltra in calculator prin intermediul acestor pluginuri. Microsoft a imbunatatit securitatea acestora pentru a fi imposibila exploatarea lor.
Alte metode de utilizare
Astazi pluginurile ActiveX sunt folosite in orice browser, cu toate ca nu au aceleasi capabilitati. Din 2009, cam toate pluginurile ActiveX sunt compatibile cu Firefox.