Smartphone-urile de top lansate în ultima perioadă de producătorii de telefoane mobile beneficiază de o caracteristică care, cel puţin la prima vedere, pare foarte utilă pentru utilizatori: încărcarea wireless a bateriei.
Tehnologia are scopul de a te ajuta în momentele în care bateria telefonului este pe punctul de a se epuiza şi nu ai încărcătorul tradiţional la îndemână, ceea ce în teorie sună foarte bine, mai ales că smartphone-urile moderne reuşesc cu greu să treacă de o zi fără să aibă nevoie de un strop suplimentar de energie.
Totuşi, înainte de a cumpăra un smartphone şi în funcţie de prezenţa sau nu a tehnologiei pentru încărcarea wireless îţi recomandăm să citeşti acest articol pentru a înţelege cum funcţionează aceasta şi care sunt motivele pentru care este, în mare măsură, inutilă pentru utilizatorii finali.

Ce este încărcarea wireless?

Încărcarea wireless a smartphone-urilor se realizează pe baza unei tehnologii numite încărcare inductivă, care presupune un transfer de energie între două obiecte prin intermediul unui câmp electromagnetic.
În prezent, toţi producătorii de smartphone-uri utilizează pentru această tehnologie un standard dezvoltat de Wireless Power Consortium şi botezat Qi, care permite transferul de energie între două obiecte situate la o distanţă teoretică de cel mult 4 cm.

De ce dispozitive ai nevoie pentru încărcarea wireless?

În cazul nostru, unul dintre cele două obiecte necesare pentru transferul de energie prin standardul Qi este chiar telefonul mobil. Totuşi, telefonul mobil în sine nu este suficient, întrucât ai nevoie al doilea obiect, plus o “punte” de legătură între ele:
  • un încărcător wireless compatibil cu standardul Qi
  • o carcasă specială pentru telefon care să suporte încărcarea inductivă

Cum funcţionează încărcarea wireless?

Principiul de funcţionare al încărcării wireless presupune conectarea încărcătorului wireless la o sursă de energie, care în cazul nostru este o banală priză. Telefonul dotat cu carcasă specială care suportă încărcarea inductivă este aşezat direct pe încărcătorul wireless, iar cele două dispozitve trebuie menţinute în această poziţie pe tot parcursul procesului de încărcare.
Astfel, chiar dacă teoria spune că cele două dispozitive se pot afla la o distanţă de maxim 4 cm, în practică în momentul în care decuplezi telefonul de încărcătorul wireless încărcarea se întrerupe.

Dezavantajele încărcării wireless

Încărcarea wireless a telefoanelor mobile este încă departe de a fi atât de lipsită de cabluri pe cât sugerează numele său. Este adevărat că nu ai nevoie de tradiţionalul încărcător, însă în schimb trebuie să transporţi cu tine încărcătorul wireless şi să ai carcasa specială pe telefon. Practic, am scăpat de o problemă şi am dat de alta.
În plus, nu poţi folosi telefonul pe parcursul încărcării wireless, întrucât acesta trebuie să rămână “lipit” pe încărcătorul wireless. Astfel, nu poţi să verifici mail-uri sau să vorbeşti la telefon în timpul încărcării, lucru care nu este valabil în cazul încărcării tradiţionale. Practic, încărcarea wireless limitează semnificativ posibilitatea de utilizare a telefonului pe parcursul operaţiunii.
Citeaza www.giz.ro