Placa de baza – Dupa cum ii spune si numele, este baza calculatorului. Baza pe care se pun restul componentelor pentru a face legatura intre ele. Fizic vorbind, este chiar o placa, cea mai mare din calculatorul tau, fara de care calculatorul tau nu ar functiona. Ca sa va dau un exemplu de placa de baza, o sa va vorbesc despre GIGABYTE GA-H61M-DS2, Intel H61, LGA1155, DDR III, PCI-E 16x. Aceasta placa suporta un procesor foarte avansat numit Core i7 de la Intel, RAM DDR3 pana la 16 giga, alimentare standard, placa video integrata, dar se poate atasa si separat una externa, in schimb nu are slot pentru HDMI, deci calitatea video nu poate fi impinsa la maxim.

Procesorul – Consider ca este al doilea component ca si importanta, pentru ca depinde foarte mult ce tip de procesor ai si bineinteles daca poate fi upgradat, dar asta conteaza foarte mult de placa de baza pe care o detii. Ca sa va dau un exemplu de procesor bun, va vorbesc despre Intel Core i7-4770K care este un procesor de ultima generatie, perfect pentru jocuri si orice alta activitate de pe calculator care il supune la mult stres. Acest procesor are un cache de 8MB, o frecventa de 3500 MHz, dar si o frecventa turbo de 3900 MHz. 

Memoria (RAM) – “Ramii” merg mana in mana cu procesorul, si lupta impreuna pentru buna functionare a calculatorului. Ca sa poti face un echilibru bun intre RAM si procesor, foloseste 8GIGA de RAM la un procesor i7, si vei fi multumit de rezultate. Sunt mai multe tipuri de ram, dar eu o sa va prezint varianta cea mai avansata, si anume GeIL Evo Corsa, DDR3, 2x4GB, 1866MHz a. Cu aceste placute, acoperi necesarul de care ai nevoie pentru jocuri si pentru oricare alta sarcina care cade pe placutele RAM. 

Hard Disk – Cu alte cuvinte, spatiul de stocare disponibil de pe calculator. Aici conteaza foarte mult necesitatile tale, de cat spatiu ai nevoie in computer. La aceasta categorie va recomand Western Digital NAS Caviar Red, 3TB, SATA III 600, 64MB Buffer. Pentru ca nu conteaza doar spatiul, cat si rotatiile pe minut pe care discul intern este capabil sa le faca, aici se face diferenta la transferul de date din el sau pe el. Hard-diskul poate fi intern sau extern. 

Placa video – Placa video este un element cheie atunci cand vine vorba de jocuri. O placa performanta ar fi ASUS GeForce GTX 760 DirectCU II, 2GB, GDDR5, 256bit, 2 x DVI, HDMI. Chiar daca este putin mai scumpa, cu siguranta o sa vezi diferenta de calitate a imaginii. Vezi AICI mai multe despre placile video AGP si PCI. 

Placa de sunet – Cu toate ca placa de baza are o placa de sunet integrata, nu este indeajuns de performanta, asa ca este indicat sa iti adaugi tu o placa de sunet care sa redea calitatea superioara de care tu ai nevoie. Placa de sunet ASUS XONAR-D1 reda sunetul pe un canal de 7.1, un sunet de calitate la un pret rezonabil. 

Sursa – Bineinteles ca avem nevoie si de alimentare la o sursa de curent, in acest caz va recomand o sursa de 500W capabila sa reziste in timp, si anume Sirtec-High Power HPC-500-G12S . 
DVD Writer – La DVD Writer, nu este nevoie de prea mult, va recomand LG GH24NS95 , un writer rezistent, excelent pentru scrierea a mai multor cd-uri/dvd-uri fara a face probleme.