DNSChanger este un virus care a infectat câteva milioane de computere în întreaga lume, care afecteaza calculatoarele înlocuind fisierele din DNS cu unele care nu mai permit actualizarea bazelor de date ale programelor anitvirus si care se folosesc de PC-urile sau MAC-urile infectate, pentru a produce bani prin promovarea unor produse, prin reclame ascunse sau alte modalitati frauduloase. În noiembrie anul trecut, FBI a reusit sa îi gaseasca pe hackerii din Estonia si a implementat o solutie temporara, activa timp de 120 de zile, timp în care posesorii computerelor infectate au posibilitatea sa scape de acest virus, DNSChanger. Pe 8 martie se termina aceasta perioada de trei luni, iar toti cei care au înca virusul prezent în sistem vor ramâne fara internet. Prin urmare, FBI-ul nu întrerupe internetul, ci salveaza utilizatorii de acel virus. Pentru a nu risca sa fii printre cei care vor ramâne fara internet, poti sa verifici daca ai calculatorul infectat si sa rezolvi problema. Una dintre metode este reinstalarea întregului sistem de operare. Dar, mai înainte de toate... Cum sa afli daca PC-ul sau MAC-ul tau are acest virus Pentru a putea determina daca calculatorul a fost infectat cu o varianta de DNS

Changer, un utilizator trebuie sa urmeze pasii de mai jos: 
1. Identificarea setarilor DNS
WINDOWS Deschideti meniul de start Selectati Run Tipariti: 
cmd.exe [si apasati ENTER] În fereastra nou deschisa scrieti urmatoarea comanda:
 ipconfig /all [si apasati ENTER] Cautati în informatiile furnizate liniile ce contin "DNS Servers". De obicei acestea sunt 2 sau 3 adrese IP. Notati aceste adrese IP. APPLE Mergeti în System Preferences Selectati Network Selectati conexiunea folosita pentru acces la Internet (uzual AirPort sau Ethernet) Selectati Advanced Selectati tab-ul DNS Notati adresele IP ROUTER PROPRIU Malware-ul DNSChanger este de asemenea capabil sa schimbe setarile DNS a anumitor routere de tip SOHO (Small Office Home Office) cum ar fi: Linksys, D-Link, Netgear si Cisco, daca numele de utilizator si parola sunt cele implicite. Pentru a depista daca setarile DNS ale routerului dvs au fost schimbate consultati manualul routerului, sectiunea "Servere DNS". În cazul în care serverele DNS utilizate sunt în intervalul de adrese IP de mai jos, unul din calculatoarele conectate la routerul dvs este infectat cu DNSChanger. 

2. Verificarea adreselor IP Verificati daca adresele IP ale serverelor DNS pe care le-ati notat, sunt în intervalul de adrese IP de mai jos, comparând numerele de la stanga la dreapta. Daca adresele IP nu încep cu: 85.255.*.* 67.210.*.* 93.188.*.* 77.67.*.* 213.209.*.* 64.28.*.* atunci calculatorul dvs nu a fost infectat de nici una din variantele malware-ului DNS Changer.