Windows 7 este o versiune a Microsoft Windows, un sistem de operare produs de compania americană Microsoft pentru utilizarea pe calculatoarele personale de tip PC, inclusiv cele utilizate în domeniul afacerilor, pe desktop-uri, laptop-uri, Tablet PC-uri, netbook-uri și PC-uri de tip Media Center Edition (MCE).[1] Windows 7 a intrat în faza „liber pentru producție” (Release To Manufacturing, RTM) la 22 iulie 2009[2]. Data pe punere pe piață a fost 22 octombrie 2009[3], la mai puțin de trei ani de la lansarea sistemului anterior Windows Vista. La aceași dată a fost lansat și Windows Server 2008 R2 (pentru servere).[4]

Windows 7 se prescurtează deseori cu Win 7, Win7 sau chiar și numai cu W7.

În comparație cu predecesorul său Vista, Windows 7 se dorește a fi o actualizare a lui, cu scopul de a fi pe deplin compatibil cu driverele, aplicațiile și echipamentul cu care acesta a fost deja compatibil.[5] Prezentările oferite de companie în 2008 s-au axat pe suport de ecrane multi-touch, un Windows Shell reconceput cu o nouă bară de activități, o grupă de rețele de sistem numit „HomeGroup” [6], precum și pe îmbunătățiri de performanță. Unele aplicații care au fost împachetate împreună cu versiunile anterioare de Microsoft Windows, mai ales Windows Movie Maker și Windows Photo Gallery, nu mai sunt puse acum în același pachet software (package) cu Windows 7, ci sunt oferite separat (dar gratuit), ca parte din Windows Live Essentials Suite[7]. În ianuarie 2011 Steve Ballmer, președintele companiei Microsoft, a prezentat la expoziția anuală Consumer Electronics Show (CES 2011) din Las Vegas pe urmașul lui Windows 7. Acesta se numește (în prezent) Windows 8 și a apărut pe piață în 2012.

Dupa lungiile mele experiente cu 7 inca din anul 2008 pot spune ca am ajuns la o concluzie, folositi doar imaginea cu numele:

Pentru 64 Bit:
en_windows_7_ultimate_with_sp1_x64_dvd_u_677332.iso

Pentru 32 Bit:
en_windows_7_ultimate_with_sp1_x86_dvd_u_677460.iso

ATENTIE: Este un sistem de operare trial 30 zile, dupa perioada de testare gratuita va trebui sa cumparati o licenta sau sa o activati pe propriul risc cu un "activator pirat".