PageRank-ul  este o  caracteristică Google bazată pe un sistem de numărare a voturilor pentru a determina care pagini sunt mai importante. Aceste scoruri(note) sunt apoi folosite împreună cu multe alte lucruri, pentru a determina care este poziția pe care o pagină va fi afișată într-o căutare.
Când cei de la Google explică ce este PageRank-ul spun următoarele:
The heart of our software is PageRank™, a system for ranking web pages developed by our founders Larry Page and Sergey Brin at Stanford University. And while we have dozens of engineers working to improve every aspect of Google on a daily basis, PageRank continues to play a central role in many of our web search tools.
PageRank se bazează pe caracterul democratic unic de pe web, folosind structura link-urilor ca un indicator valorii unei pagini. În esenţă, Google interpretează un link de la Pagina A la Pagina B ca un vot, de către pagina A, pentru pagina B. Dar Google se uită la mai mult decât volumul de voturi pe care o pagină le primeşte, de exemplu, acesta analizează și pagina care distribuie votul. Voturile exprimate de către pagini care sunt ele însele mai  "importante" cântăresc mai mult și ajută alte pagini să devină relativ "importante".
Desigur, paginile importante nu inseamna nimic pentru dumneavoastră, dacă acestea nu se potrivesc cu interogarea efectuată. Astfel, Google combină PageRank-ul cu cu tehnici sofisticate de potrivire a textului pentru a găsi paginile care sunt cele mai importante şi relevante pentru căutarea dumneavoastră. Google analizează toate aspectele legate de conţinutul unei pagini (si conținutul paginilor care leagă de ea), pentru a determina dacă afișarea ei in cazul unei căutari este relevantă.