Ce este GRUB 2?

Granted Unified Bootloader 2 este descendentul primei versiuni de GRUB, este boot loader-ul pentru distributiile Linux. Asa cum windows XP are NTLDR (NT Loader) si Windows 7 are BOOTMGR (Boot Manager) la fel si sistemele Linux au un boot loader denumit GRUB.

In ce cazuri este necesara restaurara GRUB-ului?
Atunci cand aveti un dual boot (2 sisteme de operare pe acelasi calculator) si din diverse motive, la pornirea calculatorului nu va mai apare Boot Manager-ul in care aveati posibilitatea sa alegeti in ce sistem de operare sa boot-ati). Probabil ati intalnit situatii in care aveati instalat Windows XP, Vista sau 7 si ubuntu Linux pe o alta partitie, ati formatat C-ul si ati reinstalat Windows-ul datorita unui virus si ati observat ca la pornirea calculatorului, desi aveti si Ubuntu pe o alta partitie, nu mai sunteti intrebat in ce sistem de operare doriti sa bootati. Asta pentru ca, la reinstalarea Windowsului, acesta a sters GRUB-ul. Cum bine stiti GRUB-ul stie sa vada sistemele de operare Windows insa nici un boot loader de Windows nu stie sa vada Linuxul. Deci in cazul unui in care va ganditi la un dual boot cu Windows si Ubuntu sau orice distributie Linux, instalati prima data sistemul de operare Windows si apoi, pe o alta partitie instalati Ubuntu. O restaurare a GRUB-ului mai este necesara in cazul in care ati facut unele update-uri pentru sistem, un upgrade la un nou kernel si dupa restart, sistemul de operare Ubuntu nu mai booteaza.
GRUB 2 este recomandat sa fie instalat pe hardul primar (primul hard – sda) asta daca vreti ca toate sistemele de operare instalate sa fie disponibile intr-un boot manager si la pornirea pc-ului sa aveti posibilitatea alegerii in ce sistem de operare sa intrati. GRUB 2 poate fi instalat si pe un alt hard (cel de-al 2-lea hard) insa la pornirea calculatorului, daca hardul pe care ati instalat GRUB-ul este setat in BIOS ca hard secundar (Primary Slave sau Secundary Slave) nu o sa mai aveti boot manager-ul de unde puteti alege sistemul in care sa intrati pentru ca la pornirea PC-ului, cautarea unui sistem de operare se face pe primul hard sau prima partitie (Primary Master). Ca sa accesati sistemul de operare instalat pe cel de-al 2-lea hard (presupunand ca si GRUB 2 este instalat tot pe cel de-al 2-lea hard) va trebui sa puneti in BIOS cel de-al 2-lea hard ca fiind primul (First Boot Device sau 1 st Device) si astfel la pornirea PC-ului bootarea se va face de pe hardul 2 In concluzie, fie ca aveti un dual boot intre un windows si un Linux sau intre 2 distributii Linux si la pornirea pc-ului nu mai puteti intra in sistemul de operare sau nu vi se mai da posibilitatea sa alegeti sistemul de operare in care vreti sa intrati, este necesara restaurarea GRUB-ului.