Vad multi copii/baieti pe net care dau sfaturi legate de sistemele de operare sau pur si simplu pt niste erori sau programe.Pacat ca majoritatea (99%) nu sunt in stare sa isi optimizeze propriul pc/laptop si ei mai dau sfaturi la altii.Sfatul meu pentru voi este sa stati in banca voastra muti,daca nu stiti despre ce este vorba sau nu sunteti in domeniu! Mai jos am sa va scriu un scurt rezumat despre instalarea sistemului de operare,programelor si intretinerea/optimizarea lor ca in prima zi! ORICINE STIE SA INSTALEZE UN SISTEM DE OPERARE(aproape oricine) dar NU oricine stie sa il faca ca la carte+optimizare!
Care e diferenta dintre un windows original si unul pirat?
Un Windows original beneficiaza de Update-uri oficiale periodice si este activat legal. Un Windows piratat neatins este fix la fel ca un windows original dar nu beneficiaza de update-uri si trebuie activat piratat(2 fisiere modificate prin activator) in rest are fix aceleasi fisiere.
Instalare sistem de operare si programe necesare: 
1) Pentru reinstalarea sistemului de operare va recomand Windows-urile de Aici! Fie instalati imgburn si da-ti pe imagine open with imgburn si le ardeti pe dvd fie il puneti pe stick(4gb) cu programul Rufus! [va recomand sa faceti cel putin 2 partitii,prima partitie pentru sistemul de operare si instalari(programe/jocuri) iar a2a paritie pentru muzica,filme,poze,kituri instalari,etc ca sa nu va pierdeti nimic data viitoare la formatare,cand formatati doar prima paritie]

2) Urmatoarea etapa este sa instalati programele necesare pt uz zilnic (INCLUSIV ANTIVIRUS-UL DIN PACHET PRIMA DATA!)
De ce zic prima data ? pai simplu! Daca reinstalati un sistem de operare, apoi intrati in celalalte partitii care pot fi virusate,automat iara va virusati si nu ati facut nimic!

3) Dupa instalarea programelor este necesar sa instalati drivere-le(sunet,video,retea,etc) pe care le descarcati de Aici si nu mai trebuie sa le cautati pe net.

4) Daca mai folositi si alte programe particulare puteti sa le instalati insa nu abuzati, nu instalati orice procarie,instalati strict ce aveti nevoie!!! 

5) Instalati doar jocurile pe care le jucati cel mai mult,nu instalati jocuri care nu le deschideti cu saptamaniile!
Optimizarea sistemului de operare si a programelor: 
1) Mergeti in control penel,sectiunea security si dezactivati Firewall-ul,Windows Update,Windows Defender, User Account Control (UAC) si la Power options selectati High Performance(change plan settings-sleep-NEVER | Change advanced power settings-Hard Disk-Turn off hard disk-scrieti in casuta NEVER apoi ok!

2) Click dreapta pe My Computer-Poperties-Advanced System-Advanced Tab-Performance -Settings-Advanced-Change-Custom Size-Initial 4000-Maximum 8000-Set-OK

3) Click dreapta pe My Computer-Poperties-Advanced System-Advanced Tab-Performance -Settings-Visual Effects-Adjuts for best perfromance.

4) Intram in My Computer,click dreapta pe partitia cu sistemul de operare-Poperties-Dezselectam - Compress si Allow Files.

5) Click Dreapta My Computer - Poperties- Click pe Advanced System Settings-System Protection-Selectati partitia C-click pe Configure | *Selectati Turn off system protection-Apasati Delete - apoi OK

6) Dupa ce ati terminat de instalat absolut tot(programe,jocuri,etc) este bine sa mai mergeti odata in control penel la sectiunea Uninstall program si vedeti ce a scapat instalat aiurea (toolbar-uri,pluginuri,etc) si le stergeti.

7) Mergem in start si deschidem o fereastra RUN scriem services.msc apasam enter si cautam: Windows Serach,Windows Update, ICS,Net.Tcp,Routing and Remote Acces,Win Defender,Win Firewall,SuperFetch,BranchCache,Prefetch si Windows Events)

8) Mergem in start si deschidem o fereastra RUN scriem msconfig apasam enter si mergem sus la tab-ul Services si Startup,Dezactivam DOAR PROGRAMELE(bifam Hide all microsoft services) care le-am instalat noi nu cele din windows! Exemplu: Skypeupdater,Adobeupdater,Messenger si altele NU (CELE DIN WINDOWS)! Apasam ok si restartam!

9) Dezactivarea DEP: Start-Run-CMD(cu run as adminsitrator)- bcdedit.exe /set {current} nx AlwaysOff

10) Mergem langa ceas apasam pe sageata si dam la customize apoi jos la turn system icons on/off si dezactivam action center, si/sau volumu/network daca nu este laptop!

11) Odata pe luna va recomand sa da-ti o scanare completa cu antivirusul pe toate partitiile si o scanare cu programul Ccleaner pentru o mai buna optimizare,sa nu uitam insa nici de o Defragmentare a hardului principal cu sistemul de operare pe care o faceti foarte simplu: My Computer-Local Disk C-Poperties-Tools-Defragment Now si Check Now!

12) Verificati periodic(odata la 30zile) folderele AppData-Local , AppData-Roaming , C:\ProgramData si c:\windows\installer

13) Toate programele instalate trebuie sa aibe optiunea "update" dezactivata sau oprita(off)!

14) Dupa ce ati terminat totul este bine sa verificati in lista de Service-uri ce nu folositi(ex: adobe SwitchBoard,etc atentie nu cele din windows) - Mergeti in Start-Run-CMD si le stergeti urmand comenziile: 1)Scrieti "sc delete numeservice" unde numeservice il gasiti la: Start-Run-services.msc-dublu click pe service-ul care vreti sa stergeti si copiati ce scrie la service name.
Exemplu de comanda corecta de stergere,deschizi CMD si scri: sc delete SwitchBoard apoi enter.

15) Curatarea manuala a registryilor
Start-> Run -> regedit
Navigati la HKEY_LOCAL_MACHINE/Software
Se vor afisa registrii din softurile instalate de tine.
Aici poti curata registry ramasi de la un soft sau joc instalat iar apoi sters.
Click dreapta pe el apoi Delete
La fel procedati si in tabul HKEY_CURRENT_USER/Software
Restart

Tutorial facut de sasnet.eu @ 2012

Optimizare SSD Aici