Ce este FTP?


Protocol transfer fişiere (FTP - File Transfer Protocol) este utilizat pentru a transfera fişiere prin Internet. Persoanele utilizează de obicei FTP pentru a face fişierele disponibile pentru descărcare, dar există şi posibilitatea de a utiliza FTP pentru a încărca pagini Web, pentru a construi un site Web sau pentru a încărca fotografii digitale de pe un site de partajare a imaginilor.

Protocolul FTP - File Transfer Protocol serveşte la conectarea a două maşini în vederea transferului de fişiere între ele. Transferul de fişiere se deosebeşte de partajarea fişierelor. În Internet, partajarea discurilor este asigurată de protocolul NFS - Network File System.

Un calculator client NFS poate "instala" un disc aparţinând unui server NFS. Această operaţie, care crează la nivelul maşinii client un disc virtual, dă utilizatorului iluzia că posedă un disc suplimentar. Utilizatorii discului virtual îl utilizează ca şi cum ar fi un disc real. În general, un disc poate rămâne instalat pentru perioade lungi de timp, uneori permanent. FTP funcţionează în mod diferit, deoarece conexiunea este temporară şi serveşte pentru a copia (download, get) sau a trimite (upload, put) fişiere. După terminarea transferului (sau transferurilor), utilizatorul opreşte sesiunea FTP.

Desfăşurarea unei sesiuni

Sesiunea este iniţializată de programul FTP client, căruia i se comunică adresa la care trebuie să se conecteze (ftp.netscape.com). După stabilirea legăturii, serverul cere numele utilizatorului (username, login, login name) şi parola (password).

Odată identificat utilizatorul, acesta dispune de un set de comenzi care îi permit să exploreze sistemul de fişiere ale serverului şi să copieze fişierele dorite. În tabele sunt prezentate cele mai importante comenzi FTP. Dacă utilizatorul cunoaşte amplasarea fişierelor pe care doreşte să le copieze, este suficient să intre în directorul respectiv, folosind comanda cd (change directory). Dacă amplasarea fişierelor căutate este necunoscută, căutarea se desfăşoară uneori "la întâmplare" sau trebuie mai întâi copiată lista fişierelor din serverul respectiv.

După localizarea fişierului, utilizatorul trece în mod binar (bin) şi dă comanda de copiere (get fis.txt). 
După copierea fişierului, utilizatorul poate întrerupe conexiunea FTP prin comanda quit (sau bye), sau poate iniţia alte transferuri.

Anonymous FTP

Numeroase servere FTP acceptă conexiuni anonime (anonymous FTP). Numărul de fişiere disponibile în aceste noduri nu poate fi calculat (probabil sute de giga-octeţi). Unele servere, foarte specializate, grupează fişiere legate de un subiect anume, un domeniu de activitate sau un sistem de operare, altele sunt generale, cu fişiere care se referă la un spectru larg de subiecte. Aceste noduri sunt publice, deoarece conectarea se face cu numele de utilizator anonymous. Serverul cere parola (password). La început se utiliza parola universală guest, dar, în prezent, convenţia este de a se utiliza adresa de mesagerie. În principiu, dacă nu este supraîncărcat, nodul autorizează conexiunea imediat. În caz de suprasolicitare, serverul răspunde cu un mesaj indicând situaţia în care se găseşte şi invită utilizatorul să încerce o conexiune ulterioară.

Principalele servere anonymous FTP sunt situate în S.U.A. Pentru a evita supraîncărcarea liniilor transatlantice şi a oferi timpi de răspuns acceptabili, fişierele din principalele noduri sunt copiate pe servere europene sau asiatice. Aceste servere se numesc servere oglindă (mirrors), deoarece reflectă nodurile originale. Serverele oglindă sunt actualizate automat, pe parcursul nopţii. Numeroase întreprinderi informatice (Microsoft, IBM, Novell etc.) utilizează şi acest mijloc pentru a pune la dispoziţia clienţilor informaţii, corecţii (patch-uri) sau versiuni la zi (updates) ale programelor lor.

Microsoft oferă informaţii despre folosirea IE pe post de client FTP

Cum se lansează FTP?

Pentru a lansa FTP în Internet Explorer, se tastează adresa FTP în bara Adresă sau se face clic pe un link FTP dintr-o pagină Web. Dacă se face clic pe un link, utilizatorul este întrebat dacă doreşte să salveze fişierul sau să îl deschidă. În cazul în care utilizează un alt browser Web, trebuie urmate instrucţiunile primite pentru acel browser.

Adresele FTP încep cu "ftp://" în loc de "http://". De exemplu pentru a vizita site-ul Web FTP Microsoft, se tastează ftp://ftp.microsoft.com, apoi se apasă ENTER.

Accesarea site-urilor Web FTP şi descărcarea fişierelor

♣  În bara de adrese a browserului Web se tastează adresa de Internet (URL) pentru site-ul FTP la care se solicită conectarea (de exemplu ftp://ftp.microsoft.com/), apoi se apasă ENTER.

♣  Se deschide site-ul FTP şi apoi sunt disponibile una sau mai multe dintre următoarele variante:

♥  Pentru a deschide un fişier sau un folder, se face clic pe acesta.

♥  Pentru a descărca un fişier sau un folder, se face clic cu butonul din dreapta pe acesta, apoi, în Internet Explorer, pe Salvare ţintă ca:. Dacă este utilizat un alt browser Web, trebuie urmate instrucţiunile primite pentru acel browser.

Dacă proprietarul site-ului FTP şi-a dat acordul, utilizatorul are posibilitatea de a deschide site-ul într-o fereastră de Windows Explorer. Pentru aceasta se face clic pe butonul Pagină în Internet Explorer, apoi pe Deschidere site FTP în Windows Explorer. În fereastra nouă, pentru a descărca un fişier sau un folder, se face clic cu butonul din dreapta pe acesta, apoi clic pe Copiere în folder.