Ce este WannaCry?
WannaCry este un ransomware, adică un program malițios care, odată ajuns într-un sistem, ajunge să blocheze accesul la datele de pe el, să împiedice funcționarea corectă a dispozitivului și, în cele din urmă, cere răscumpărare pentru a debloca totul.

WannaCry este mai periculos decât alte programe similare deoarece a fost construit de hackeri care au folosit unelte NSA.

Respectivele unelte NSA, despre care se crede că au fost create pentru a spiona diverse ținte de interes pentru SUA, au fost publicate online în urmă cu câteva săptămâni de gruparea de hackeri The Shadow Brokers.

WannaCry, potrivit primelor informații de la experții în securitate IT, s-ar folosi de exploitul numit Eternal Blue care țintește o vulnerabilitate a sistemului Windows (vulnerabilitate rezolvată pe versiunile mai noi ale sistemului de operare, dar încă prezentă pe sistemul Windows Server 2003, destul de răspândit). Prin intermediul EternalBlue, WannaCry se folosește de protocolul Service Message Block (sau SMB, implicat în transferul de fișiere) pentru a infecta sistemele și pentru a le bloca.

Update-ul de securitate se numeste MS17-010 - Critical si poate fi descarcat de Aici
Am scris Aici cum puteti evita foarte usor acest virus.