Virusul Dorkbot se foloseste de retele de tip IRC (Internet Relay Chat) pentru a transmite si a primi date si a fost detectat de Bitdefender intr-o versiune initiala in urma cu doi ani, ca Backdoor.IRCBot.Dorkbot. Noua varianta a virusului, aparuta in ultima saptamana, se raspandeste sub forma unor linkuri prin mesaje de pe chat-ul Facebook si isi poate face singura actualizarile pentru a-si instala cea mai noua versiune, spune Catalin Cosoi, Chief Security Strategist, Bitdefender. Virusul a fost impachetat acum intr-o forma noua, cu scopul de a evita solutiile antivirus. Softul periculos are astfel capacitati rootkit, putand chiar sa impiedice antivirusul sa efectueze actualizari de securitate. Dorkbot poate, de asemenea, spiona activitatea utilizatorilor in browser. In afara de mesageria instant, virusul se poate raspandi si prin dispositive USB.Utilizatorii nu trebuie sa dea click pe mesaje care, desi par fotografii, sunt fisiere executabile. La descarcare, ele instaleaza fara consimtamântul utilizatorilor un software periculos ce ofera atacatorilor control asupra calculatorului infectat. In general, este periculoasa executarea unui astfel de fisier (cu extensia ".exe") indiferent daca este primit de la prieteni sau de la persoane necunoscute, prin intermediul programelor de mesagerie instanta (Facebook, Yahoo Messenger etc.) Citeaza hit ro Aveti multe metode de a scapa de acest virus, eu va prezint doar 2 metode si cele mai bune. 
1) Daca vreti sa scapati de acest virus si sa ramaneti in continuare protejat instalati BitDefender si rulati o scanare pe toate partitiile apoi restart! 
2) Daca vreti doar o scanare obisnuita pt a detecta si sterge acest virus va recomand DrWeb,o scanare pe toate partitiile apoi restart!