Search engine optimization (SEO) este procesul prin care se vrea a se mări volumul și calitatea traficului pe un website, din motoarele de căutare, pe căi naturale (organic).
Câteva lucruri pe care ar trebui să le știți cu privire la SEO:
  1. Unul dintre cele mai importante lucruri legate de SEO este că, ideal ar fi să faceți ceea ce trebuie o dată cu dezvoltarea site-ului/proiectului. SEO nu este ceva ce se face la urmă. Încă de la primele tag-uri HTML, de la primul cuvânt scris, prima linie de cod, trebuie să aveți în minte modul de indexare și de citire a motoarelor de căutare.În felul ăsta nu puteți da greș, dacă ignorați acest lucru, vă puteți alege cu un website care nu are suficient trafic și veți munci din greu pentru a-l îmbunătăți.
  2. Al doilea lucru important de știut despre SEO ar fi că motoarele de căutare iau în considerare atât factori din pagină cât și din afara paginii. Indiferent de nivelul la care se ridică un site, din punctul de vedere al designului sau a conținutului, tot veți avea nevoie de legături (link-uri) către el. Pentru rezultate bune aveți nevoie de link-uri de calitate, preferabil din aceeași nișa.
  3. Cel de-al treilea lucru, cel mai important lucru din punctul de vedere al motoarelor de căutare, lucru care de multe ori este neglijat: Construiește un website folositor, interesant. În felul ăsta va fi mult mai ușor să atragi link-uri către site-ul tau.
Există 3 tipuri majore de motoare de căutare, ”spider” sau ”crawler”, director sau hibrid.
Motoarele de căutare de tip Crawler
Un motor de căutare de tip crawler, cum e Google, caută prin website-uri și prin toate link-urile din ele. Asta inseamnă că un motor de căutare de tip crawler va căuta să indexeze toate paginile site-ului și va parcurge toate link-urile din site. De obicei un ”spider” se întoarce pe un site o data la o lună, căutând eventuale schimbări. Tot ceea ce un spider găsește este stocat într-un index.

Indexul e ca un catalog imens care stochează informații despre toate paginile pe care le vizitează spider-ul.
În momentul în care cineva caută un cuvânt cheie sau o propoziție întrun motor de căutare de tip crawler, motorul de căutare caută prin milioane de pagini indexate și afișează rezultatele pe care le consideră a fiind cele mai relevante.

Directoare
Directoarele web diferă de motoarele de căutare de tip crawler prin faptul că site-ul este adăugat în index când dumneavoastră, ca și webmaster vă înscrieți site-ul, adăugând o mica descriere, în acest caz categoria este aleasă manual, de oameni. Rezultatele căutarii sunt bazate pe informațiile furnizate de dumneavoastră.