SSL este prescurtarea cuvintelor in limba engleză Secure Sockets Layer, un protocol dezvoltat de Netscape pentru transmiterea de documente private prin intermediul internetului.
SSL utilizează un sistem criptografic care utilizează două chei de date pentru a cripta - o cheie publică cunoscută de toată lumea şi o cheie privată , secretă, cunoscută doar la destinatarul mesajului.

Atât Netscape Navigator cat şi Internet Explorer suportă SSL, şi multe site-uri Web utilizează protocolul pentru a obţine informaţii confidenţiale de utilizator, cum ar fi informatii legate de carduri de credit.
Prin convenţie, URL-urile care au nevoie de o conexiune SSL încep cu https: în loc de http:.
Un alt protocol de transmitere a datelor în siguranţă pe World Wide Web este Secure HTTP (S-HTTP)Întrucât SSL creează o conexiune securizată între un client şi un server, peste care orice numar de date pot fi trimise în siguranţă, S-HTTP este conceput pentru a transmite mesaje individuale în siguranţă. SSL şi S-HTTP, prin urmare, pot fi văzute ca fiind complementare, mai degrabă decât tehnologii concurente.
Ambele protocoale au fost aprobate de Internet Engineering Task Force (IETF) ca un standard.
Un certificat SSL, sau un certificat sigur, este un fişier instalat pe un server securizat Web care identifică un site web. Acest certificat digital stabileşte identitatea şi autenticitatea societăţii sau comerciantului, astfel încât cumpărătorii on-line pot avea încredere în faptul că site-ul este sigur şi fiabil. În scopul de a verifica dacă aceste site-uri sunt legitime (sunt cine pretind ca ar fi), aceste companii şi site-urile lor sunt verificate de o terţă parte, cum ar fi VeriSign sau Thawte.