Un sistem de management al conținutului (CMS) este un program folosit pentru a crea un cadru pentru conţinutul unui site Web. La cele mai multe CMS-uri, cadrul poate fi personalizat cu o interfață („skin” sau „template”), care defineşte aspectul unui site web. Această abordare este adesea mult mai eficientă pe termen lung pentru că toate actualizările se pot face fără prea mult efort.
Conţinutul gestionat de un CMS include imagini, mass-media, fișiere audio, documente electronice şi conţinutul de pe web (dar poate fi îmbunătăţit, pentru a include absolut orice). Ideea care stă la baza unui CMS este de a face aceste fişiere disponibile pe web, prin intermediul site-ului. Multe companii utilizează un CMS pentru a stoca fişiere într-o formă ce poate fi partajată cu ușurință.
Un Web Content Management System (WCMS) este un sistem de management de conţinut implementat ca o aplicatie web, pentru a crea si a administra conţinutul HTML. Acesta este utilizat pentru a gestiona şi controla o colecţie de materiale web (documente HTML şi imaginile asociate lor). Un CMS facilitează crearea de conţinut, precum și editarea acestuia.