Javascript este un limbaj de programare pe parte de client conceput de cei de la Netscape (Brendan Eich) pentru a permite web-designerilor să dezvolte site-uri interactive. Deşi împărtăşeşte multe din caracteristicile şi structurile limbajului de programare Java, javascript a fost dezvoltat independent. Javascript poate interacţiona cu codul sursă HTML, oferind astfel, web designerilor, posibilitatea să-şi condimenteze site-urile cu un continut dinamic. JavaScript este agreeat de un număr foarte mare de utilizatori şi este un limbaj de tip open source (care poate fi folosit de oricine, gratuit, fără achiziţionarea unei licenţe).
Inițial, acesta s-a numit Mocha, mai târziu denumirea s-a schimbat in LiveScript și într-un final s-a ajuns la numele de JavaScript. În decembrie 1995, Sun Mycrosystems și Netscape au anunțat numele oficial într-o conferință de presă. În martie 1996, s-a lansat Netscape Navigator 2.0, acesta oferind din acel moment suport pentru JavaScript.
Acest limbaj de programare este în prezent sprijinit de toate browserele moderne. Internet Explorer acceptă numai o subcategorie, cu o serie de modificări și extensii față de implementarea Netscape, pe care cei de la Microsoft o numesc Jscript. Pe platforma Windows, JScript este unul din limbajele executabile de către Windows Script și, deci, poate fi folosit pentru scriptarea aplicațiilor ce suportă Windows Script, de exemplu Internet Explorer, sau chiar sistemul de operare Windows.