Apache este un server web open-source a cărui primă versiune a fost elaborată în 1995. Exista un zvon conform căruia se spune că Apache a fost creat pornind de la un server http deja existent, dezvoltat de NCSA, plus diverse patch-uri, și de aceea a fost numit un server "patchy", adică peticit - de aici numele de Apache Server (a patchy server = un server peticit). Zvon pe care aceștia il infirmă, și susțin că numele de Apache provine din istorie, de la vechiul trib de indieni cunoscut pentru iscusința lor în război și pentru rezistența lor inepuizabilă.
The name 'Apache' was chosen from respect for the Native American Indian tribe of Apache, well-known for their superior skills in warfare strategy and their inexhaustible endurance.
Ca urmare a caracteristicilor sale sofisticate, performanţă excelentă, şi a preţului acestuia (este gratuit), Apache a devenit cel mai popular server Web din lume. Conform unor estimări, este utilizat pentru a găzdui mai mult de 65% din site-urile Web din lume.
La dezvoltarea serverului Apache, au lucrat un grup de aproximativ 20 de programatori, voluntari denumit Apache Group. În iunie 1999, o dată cu dezvoltarea platformei, acest grup s-a tranformat întro societate non-profit numită ASF (Apache Software Foundation). Cu toate acestea, deoarece codul sursă este disponibil gratuit, oricine poate aduce modificări serverului pentru a îndeplini nevoi specifice, şi pentru asta există şi o mare bibliotecă publică de add-on-uri pentru Apache. În multe privinţe, dezvoltarea serverului web Apache este similară cu dezvoltarea sistemului de operare Linux.