Numele de Ajax vine de la Asynchronous Javascript şi XML din limba engleză. Nu există un server de Ajax.
Ajax nu este o tehnologie nouă sau un limbaj nou de programare, este un nou mod de gândire care a schimbat modul de lucru al noilor aplicații web . Prin combinația diferitelor tehnologii şi tehnici de lucru se pot crea aplicații a căror funcţionalitate nu diferă de funcționalitatea aplicaţiilor desktop (software pe platforma linux, windows, etc.).
Clasicile aplicatii web aşteptau ca utilizatorii să introducă informaţii, apoi să facă clic pe un buton de trimitere. Prin apăsarea acelui buton se trimitea întreaga pagină la server unde datele erau prelucrate şi întrun final se trimitea un răspuns. În acest timp, utilizatorul trebuia să aştepte răspunsul serverului înainte de a putea continua.
Prin utilizarea tehnologiei Ajax, când se face o solicitarea de informaţii de la server, nu se mai trimite întreaga pagină, ci doar datele necesare care urmează a fi prelucrate şi singurul lucru care se întoarce de la server este răspunsul cu datele prelucrate.  Acest lucru ajuta la scăderea încărcării serverului fără motiv şi la primirea unui răspuns într-un timp mult mai scurt.
Ajax permite dezvoltarea unor medii web dinamice, interactive oferind posibilitatea de a crea interfețe  flexibile, eliminând unele restricţii clasice  în termeni de performanţă şi accesibilitate.
Cu toate că sună ca și cum Ajax este răspunsul la tot ce trebuie făcut într-o pagină de  internet din punct de vedere al interacțiunii, trebuiesc păstrate în minte câteva puncte de vedere. Majoritatea utilizatorilor încă mai aşteptă ca o aplicație web să se reîncărcarce total şi să producă acel ecran alb, înainte ca interacţiunea să poată continua altfel ar putea crede că există probleme în sistem sau că acțiunea nu a reușit. O altă problemă apare atunci când utilizatorii vor să utilizeze butonul Back pentru a anula o comandă executată prin Ajax. Browserele nu pot anula comenzi executate prin Ajax, deoarece Ajax folosește JavaScript pentru a cere serverului să execute o acțiune (spre exemplu un script PHP).